Descripció de la Pàgina principal

dimarts, 10 d’octubre del 2017

Recomanem... El gegant enterrat de Ishiguro, Kazuo

El gegant enterrat barreja la fantasia, la novel·la d'aventures i la històrica per situar-nos en una Anglaterra medieval després de la guerra entre britans i saxons.

En una terra erma banyada per una boira que fa que tot quedi en l’oblit, que la gent visqui sense records ni memòria, britans i saxons conviuen entre ogres i follets. Una parella d’ancians- l’Axl i la Beatrice – bandejats del seu grup per motius d’ edat, decideix emprendre un viatge a la recerca del seu fill. Un vague record en l’espessa boira de la memòria. Convençuts que aquest els espera en algun lloc i esperançats en el futur retrobament inicien un periple en què es trobaran amb diferents personatges cabdals per a llurs vides. Un guerrer saxó anomenat Wistan que ha de complir una missió entre britans i forçar una revolta amb la intenció de forjar una pàtria, per manament reial; un jove amb una ferida que l'estigmatitza i un destí per descobrir, l'ancià Gawain, l'úl­tim cavaller viu d'Artús, que erra amb el seu cavall amb la càrrega, segons explica, de matar una dra­gona, uns monjos que practi­quen estranys ritus d’expiació amb un objectiu molt terrenal... . Un conjunt de personatges amb una missió, que conflueix al final, i que els porta a enfrontar-se amb les seves culpes, pors, i cantó més fosc, per superar-los i trobar el destí que els hi és propi, al final d’un viatge del tot iniciàtic.

Entre l’al·legoria i l’èpica, Kazuo Ishiguro ha construït una narració excepcional que aprofundeix en la importància de la memòria i l’oblit per a l’ésser; en l’anhel de lluita contra fantasmes del passat, en l’odi soterrat sempre latent i a l’espera per ressorgir, en la fúria i la sang amb què es forgen les pàtries i la pau futura. Un relat que aprofundeix en temes com l’amor perdurable, la vellesa i la soledat per arribar finalment a la mort.


En definitiva, una obra mestra poètica i amb grans valors; èpica i al·legòrica, profunda i enigmàtica, entenedora encara que complexa, amb un ritme que li és molt propi: àgil en ocasions, lent i suggerent en d’altres, per acabar construint un món que no us podeu deixar perdre.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada