Descripció de la Pàgina principal

dilluns, 30 d’octubre del 2017

Parlem de... El Danubio de Claudio Magris

El Danubi, el riu que flueix entre la literatura i el mar, així nomena el viatge que l'autor fa tant físicament com literàriament en aquest llibre. Un viatge a través de la civilització de l'Europa Central, antiga, identitària, amb la gran diversitat de pobles i cultures que la conformen, i on els paisatges, la natura i finalment el mar, però també el propi pensament, una manera de veure i de sentir... el pes de la història, tot, conforma un llibre que és novel·la, relat de viatges i assaig, tot en un. 

Una incursió a través de la narració al fons de la identitat, entesa de manera oberta i molt flexible, és a dir d'unes cultures, maneres de viure, de ser... fins l'extrem que l'altre acaba sent un mateix, també.

Un relat sobre la civilització danubiana, però també sobre l'ull que la contempla fins l'extrem de creure que s'està redactant una autobiografia: paisatges, passions, pensaments i reflexions que esdevenen finalment el paisatge i el viatge mateix.

El Viu la lectura opina

La nostra darrera lectura de Viu la lectura va ser un pèl diferent de les nostres lectures habituals, era un assaig, intens, i molt ben documentat + un llibre de viatges, del recorregut que fa l'autor pel riu Danubi en l'àmbit polític, econòmic, geogràfic i cultural. Aquest viatge ens dóna a conèixer la formació de l'Europa moderna, a partir de l'Imperi Austro Hungar del S. XIX, però amb unes arrels molt més profundes i que aconsegueix una verdader ecumene

Aquest recorregut no amaga res, per bé o per mal, i ens parla igual de la gran cultura eslavo germànica, com de les arrels el naixement del Nacional Socialisme que va acabar amb el nazisme, no amaga res, les llengües desaparegudes, els pobles desapareguts, la diversitat cultural, o les atrocitats dels camps de treball del nazisme.
Però també ens parla de la diversitat, i de la riquesa cultural que flueix com el riu Danubi a les vores del riu, en cultures i societats diverses, que s'han enriquit i format aquest mite de frontera, i aquest marc identitari centreeuropeu tan interessant. Un símbol físic es converteix el Danubi, entre la diversitat cultural germànica, hebraica, eslava, i turca. Una riquesa cultural que té evidentment els seus clars obscurs.

Els nostres usuaris i usuàries es varen veure gratament sorpresos per aquest assaig que tot i ser llarg i densament documentat, flueix com el riu que li dóna títol. Un llibre, que segurament, deien no haguessin llegit mai, i que els ha donat oportunitat de conèixer aquesta centre Europa, tan propera i tan desconeguda.

La Guia (Clica sobre la imatge per fer-la gran)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada