Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 27 de setembre del 2017

Parlem de... Incerta Glòria de Joan Sales

Premi Joanot Martorell de 1955,  Incerta Glòria és una novel·la dividida en quatre parts, que té com a centre neuràlgic la guerra, presentada des de la perspectiva dels vençuts.

Les dues primeres parts recorren a la forma epistolar i ens presenten la vida al front d'Aragó. En canvi, les dues darreres són les memòries de Cruells, el tercer amic sacerdot, on es reflecteix la Barcelona de postguerra fins a arribar a finals dels anys seixanta. 

A banda de la guerra la novel·la tracta altres temes destacats com són: l’amor terrenal, quasi mític, que encarnen dues figures femenines i l’amor espiritual, la soledat, el pas del temps i la mitificació de la joventut… En definitiva l’obra esdevé en tots els sentits un clàssic que mereix de ser llegit.

El Viu la lectura opina:

Un altre llibre que les nostres usuàries i usuari volen destacar. Sovint és difícil trobar un llibre que arribi a tocar emocionalment o literàriament a un grup gran de persones per igual.  Fins ara en més d’un any de lectures, pocs llibres havien tocat aquesta glòria incerta,  Demasiada Felicidad d’Alice Munro, Olive Kitteridge de Elizabeth Strout, Allò que vaig estimar, de Siri Husvandt i Cuentos imprescindibles de Antòn Txèjov.  Altres  han quedat pel camí, Los libros arden Mal o Carol...

Gaire bé tot escriptores, potser cal repensar! I ara un nou títol ha entrat dins d’aquesta llista, Incerta Glòria, un clàssic de Joan Sales.

Incerta glòria ha tocat a les nostres lectores, entre altres coses perquè ens parla de l’humà i el diví des d’una perspectiva propera a la soledat, una soledat, traumàtica de vegades, buscada d’altres.  La joventut cerca la glòria, aquesta incerta glòria que tots hem cercat  i que la maduresa fa desaparèixer com un estel fugaç.  Joan Sales mitifica el temps passat, la joventut però viu en el futur, en la maduresa, en el moment de la prudència on les passions, l’odi i el destí ja no es viuen amb crispació, si no amb distància.  Un relat Lúcid, deia el nostre usuari, on es mostra la dignitat de la persona des del punt de vista filosòfic i psicològic, un relat existencialista, que el nostre usuari reconeixia haver descobert.

En Soleràs un dels personatges enigmàtics, entre l’existencialisme i l’anarquisme, amb un to cínic,  lúcid i corrosiu, ens fa  un anàlisi d’un dels moments històrics més importants de la nostra història. Un clàssic de la nostra literatura que no ens hem de perdre. 

La Guia (Clica sobre la imatge per fer-ho gran)

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada