Descripció de la Pàgina principal

divendres, 22 de setembre del 2017

Parlem de... Els contes complets de Txejov

Quan la gran literatura del segle XIX, iniciada amb Puixkin, havia arribat a la seva fi i res feia preveure un renaixement, Txèkhov va ser capaç de capgirar el llegat literari heredat per atorgar a la literatura russa una oportunitat de reviure i revivificar-se. Es va erigir en el representant d’una nova època, juntament amb Korolenko i Garshin, amb un propòsit de  compromís social sense ser el seguidor o imitador dels autors de la generació anterior. 

Metge de professió, encara que no va exercir massa,  i tot i que és conegut principalment per les seves obres teatrals, Txékhov es considera el pare del relat breu. Amb una prosa directa, lírica i escueta, d'una manera molt directa, en els seus contes planteja tots els temes que són fonamentals en la vida de les persones. Txékhov en els seus relats es va proposar de descriure d'una manera directa el seu entorn, la gent que es trobava en sortir de casa i tot des d'una òptica humorística, satírica i moralitzant. I com diu Roger Coma, a El Punt Avui:

“Txékhov escriu amb la intuïció als dits. S’avança al psicoanàlisi parlant de desànim i desestructuració interna camuflant-ho d’historietes humorístiques i satíriques. Psicologia avant la lettre“.

Als nostres Tertulians els hi va agradar molt: aquí teniu la seva opinió:

A la darrera sessió érem pocs, juny  ens parla de calor revetlles i estiu. Tot i així fou una de les sessions més atractives que hem tingut. Txéjov és sense dubte un dels autors que han aportat més  amb els seus relats imprescindibles. Tots els assistents teníem un relat que ens havia arribat especialment, per la seva franquesa, les seves descripcions àcides i els seus personatges tan realistes. Relats que han passat el temps i que acaben sent tan contemporanis com quan es varen escriure. Txéjov té el bon saber fer, d’arribar a l’ànima del lector i deixar en les seves mans la decisió final!

Hem de dir que vàrem tenir un lector que ens va fer gaudir si hom pot dir, més encara, per l’entusiasme amb que descobria aquest autor, per segon o tercer cop! Varem repassar cada un dels relats a través de la mirada del nostre company, que ens va mostrar punt per punt, els personatges més agosarats, les cites més incisives, els moments més motivadors:

Pel nostre company Txéjov ens parla de sentiments madurs, de reaccions humanes, d’una forma minimalista sense cap moralina,  amb una economia literària encomiable. Són relats elaborats, a vegades enginyosos, però especialment profunds, amb un rigor lingüístic encomiable i unes descripcions puntillistes que ens mostren com un tapis, la societat de l’època però que podria ser perfectament situada en la nostra actualitat.  Son relats que s’aturen en personatges normals i corrents, amb defectes, sentiments, egoismes, comuns a tots els mortals, cap heroisme, cap victimisme.

El nostre company ens va comentar un per un cada un dels relats, però en alguns ens vàrem deturar especialment: El petó, El gos, o El Boig: són relats que permeten veure la ànima humana, com de conformista, fosca, i egoista pot arribar a ser i com això Txejov ens ho diu sense ni un espurna de crítica, mostrant de vegades la seva pròpia personalitat en cada un dels seus personatges.

En total, una lectura que no va decebre i que no va deixar indiferent a ningú!

la Guia (clica sobre la imatge per fer-ho gran)Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada