Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 18 de desembre del 2013

La ciudad de las bestias d'Isabel Allende

Un jove es veu obligat a viatjar a un món desconegut, lluny de les comoditats de la gran ciutat. Acompanyarà la seva excèntrica àvia en una expedició que tractarà de buscar una explicació a certs mites indígenes i en concret a tot el referent a un ésser gegantí i monstruós que segons les llegendes viu en una zona remota de l'Amazònia.

Com també succeeix en la novel·la, avui en dia els indígenes de l'Amazònia es veuen sotmesos a l'intent d'extermini del seu hàbitat i la seva cultura, per part de transnacionals i oligopolis amb obscurs interessos econòmics a la zona.

Aquest és un relat, per tant, que tracta un tema polèmic i molt actual, on les fronteres entre allò que és civilitzat i allò que és salvatge es difonen. On l'acció, l'aventura i els límits entre realitat i màgia, desapareixen per confondres.

I a continuació... la sessió amb la mOn:

Aquest novel·la d’aventura, intriga i suspens a la selva Amazònica ens ha permès parlar del concepte tribu, dels rituals de pas de nen/a a adult, el poder de l’amistat, d’altres estructures familiars i imaginar-nos un grapat de mons possibles. El respecte per la natura  i la necessitat de mantenir aquest fràgil equilibri han estat un dels temes que ha despertat l’interès dels  tertulians.

Cada noi/a s’ha distribuït a la sala, a cada taula hi ha trobat la imatge d’una persona que pertany a una tribu amagada. Per grup o bé individualment han batejat la seva tribu, han descrit la seva organització interna, alimentació, vestimenta i  lleis  que regeixen el grup .

Hi havia material extra de consulta antropològica per tal de poder fer-ne ús si necessitaven ampliar informació.

El resultat del treball ha fet néixer a la terra  tribus impossibles o possibles .... vosaltres mateixos valoreu....
-         
          Salamalicu Salam : tribu amb pocs membres, sempre estan en guerra. Tant homes com dones vesteixen de manera molt elegant, amb draps, flors i estrelles. La seva alimentació és a base de peix i una mica de verdures, viuen al costat del riu i coneixen estris com els  ganivets llargs per tallar les herbes i poder conrear.
-         Omos : Tribu que viu al costat dels rius, es camuflen tot pintant-se el cos i això els permet caçar animals. Són molt sanguinaris, maten els seus enemics i posteriorment es veuen la seva sang. Tenen amulets i rituals on un xaman els interpreta els seus somnis.
-         Surimas : Tribu amagada que viu a la selva, la zebra és el seu animal totèmic i es pinten ratlles blanques a la pell. Tenen el temps aturat, el seu líder és un caçador i per passar de nen a adult han de matar un animal amb els ulls embenats.
-         Jokuldair : Poblat ramader, han domesticat les ovelles, de la llet en fan formatges i de la llana mantes. Fan carreres de bestiar a la nit i aquest ritual els serveix per passar de nens a adults. Utilitzen el foc per espantar als mals esperits.
-         Artes : El seu animal totèmic és l’àguila i es defineixen com a rapinyaires diürns. Ensenyen als seus fills a tenir respecte per la natura .Tenen un ritual de pas molt curiós, cal caçar un caiman.
-         Surma : Cada dos anys fan un canvi de territori  per evitar ser descoberts. Coneixen els rius i totes les espècies de peixos. Porten un plat als llavis i  en funció del seu tamany  es té més o menys poder a la tribu. Saben fer armes amb pedres i dents de cocodril.

Aquesta lectura ens ha obert la finestra de la imaginació, ser petits antropòlegs i trobar tresors amagats.
"Hasta la vista Águila ..."

       
     "Hasta la vista, Jaguar..."


Si voleu saber més sobre les tribus indígenes més remotes que encara existeixen, moltes en perill d'extinció només heu de clicar en aquest enllaç: Fotos de les 46 tribus més remotes del món abans que desapareixin.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada