Descripció de la Pàgina principal

dilluns, 8 d’abril del 2013

A la Tertúlia llegim... La verdad sobre el caso Savolta de Eduardo Mendoza


La Verdad sobre el caso Savolta” es va publicar l’any 1975 poc després de la mort del Generalíssim. La novel·la va representar un canvi en la trajectòria de la  literatura espanyola de l’època. La seva publicació va coincidir amb la celebració de la festivitat de Sant Jordi i va tenir un gran èxit.

La novel·la participa de diferents gèneres i és una barreja entre novel·la històrica, política, social i policíaca. Es reconstrueixen uns fets que van ocórrer a Barcelona durant els anys 1917-19, un període especialment convuls a Catalunya, on es produeix la convivència entre dues classes socials molt diferenciades: una burgesia enriquida durant la 1a Guerra Mundial i una classe proletària que viu entre la misèria i la sobreexplotació. La fi de la Guerra va propiciar una forta crisi que sumada als baixos salaris van provocar greus convulsions socials que van donar lloc a vagues i fins i tot a assassinats com el cas de l’industrial que ens ocupa.

L’assassinat de l’industrial Savolta, cognom que atorga el títol a la novel·la, manté un paral·lelisme amb el cas contra el professor, industrial i traficant d’armes José Alberto Barret. La notícia va sortir als principals diaris de l’època encara que la novel·la, molt ben documentada, també es nodreix d’altres fonts com articles sobre la repressió, fitxes policíaques, cartes de funcionaris etc. També hi ha al·lusions a l’ideari anarquista i a les organitzacions sindicals. En definitiva una novel·la molt ben documentada que et mantindrà en la intriga fins la darrera plana. Si vols saber més coses d'aquest autor i la seva obra clica aquí: La verdad sobre el caso Savolta


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada