Descripció de la Pàgina principal

dijous, 7 de març del 2024

Llegim... "La finestra alta" de Raymond Chandler

 

Un clàssic de la novel·la negra. Un nou cas del detectiu Philippe Marlowe: un home cínic, incorruptible i de cor dur; un personatge desencisat de la societat, que estima la poesia i té una manera de ser que atrapa.

Mr Murdock, una vídua uranya i macerada en alcohol contracta al detectiu Philippe Marlowe perquè esbrini on pot estar una valuosa moneda de la col·lecció de numismàtica del seu difunt espòs, Jasper Murdock. La dona sospita de la seva nora Linda, desapareguda. El que sembla que ha de ser un cas fàcil i ràpid, a mesura que avança la trama, es va complicant i ens anirem endinsant en una societat corrupta, ambiciosa i voraç, on la violència i el delicte hi són consubstancials. Aconseguirà el detectiu posar una mica d’ordre? Farà front als dilemes ètics i morals que li planteja el cas? Una investigació on s’hi amaguen crims, excessos i les passions humanes més obscures.


La lectura d'aquest llibre ha tingut dues opinions molt contraposades, hi ha a qui no li ha agradat gens, sembla una història en blanc i negre, fosca, bruta, recargolada, difícil de seguir, i hi ha a qui els personatges, la trama, el mateix Philip Marlowe, i la seva manera psicològica de seguir els passos dels seus clients i delinqüents (que de vegades són la mateixa cosa) els ha semblat un viatge lúcid, narrativament deliciós, i amb unes descripcions sublims, i han gaudit d'allò més.

Tot i tenir dues mirades tan diverses del mateix llibre tots han coincidit amb una cosa, la narrativa de Chandler és fantàstica, i les descripcions són indiscutiblement perfectes.

En el relat apareixen els elements clàssics del gènere, com són un inspector marginat, un consum imprudent d'alcohol, abusos sexuals, assassinats i delinqüència econòmica, màfia, i corrupció policial en el que s'ha anomenat hard boiled.

Segurament la imatge del detectiu clàssic, que rememoràvem a través de les pel·lícules de 
Bogart o l'actual Liam Neeson queda molt lluny de la novel·la negra nòrdica que ara estem acostumats. Així i tot les característiques de Finestra Alta han aportat una tertúlia molt entretinguda, parlant de com l'autor aborda el sentit particular de la justícia del seu detectiu, o la seva masculinitat fràgil davant de les dones. També com apareixen tractats temes com les relacions tòxiques entre mares i fills, la hipocresia, o la violència de gènere, amagada i com sempre culpabilitzant a la víctima.

Estirant el fil d'un llibre que semblava que no havia agradat, al final la seva lectura ha deixat una petjada profunda.

Hem repassat les novel·les de Marlow i la filmografia com a guionista de l'autor, i hem posat deures pel cap de setmana!

La GuiaSaber-ne més

Marlowe. Trailer oficialCap comentari:

Publica un comentari a l'entrada