Descripció de la Pàgina principal

dijous, 6 de juliol del 2023

Club de lectura jove: "Nascuts per ser breus" de Toni Mata


I si l'única manera de controlar la sobrepoblació mundial fos llaurar suburbis sencers, habitants inclosos?

Encetem la tertúlia amb una versió del joc de l’assassí. Estem asseguts en rotllana i cada noi i noia troba un paperet on hi ha escrit; Breu, Etern o Policia.

Els Eterns maten als Breus, els Policies els descobreixen.


Els Breus recullen tzirtiqui perquè els Eterns segueixin sent eterns. La única solució és prendre la ciutat d'Eterna i enfonsar el sistema, però a en Hunter li cal convèncer a molts breus per alçar-se i sobreviure a la llaurada.

 

El joc és l’excusa per conversar al voltant de la novel·la i dels seus dilemes morals. Un pretext per llegir i llegir-nos, escoltar i filosofar sobre el món despietat que ens planteja Toni Mata a Nascuts per ser Breus.

 

Si pogués triar, series Etern? Pagaries per tenir la cura i no envellir? Els vells perden la curiositat si ho han vist tot mil vegades? és igual? A l’actualitat creieu que hi ha obsessió per no envellir?


Reflexionem al voltant de la frase: "La gràcia no és viure sempre. És viure".

Parlem del pànic dels breus davant d’una llaurada.

És millor matar la població sobrant que deixar-la morir lentament en països sense recursos? Mort per acció o per omissió?

Com us imagineu el futur  a la terra?  Les desigualtats entre països.

Què faries si tinguessis tot el temps del món?


A la República de la Intel·ligència, els cultes, els que voldria Plató, els investigadors i científics, els estudiosos són els únics que tenen dret a l’eternitat.

Quan conformar-se no serveix de res i rebel·lar-se tampoc, com es pot viure?

Com es gestiona una superpoblació? Prohibir els naixements – es fa referència a la política del fill únic que es va instaurar el 1979 per fer front a un augment de la població a la Xina.


Recomanació lectora: Les últimes paraules de Santiago H. Amigorena, on es descriu la fi del món al 2086.


Surt el tema dels experiments amb animals amb l’objectiu de descobrir cures de malalties i els explico una exposició que hi va haver al CCCB “+Humans”, on es veu com des de els nostres orígens, els humans hem utilitzat la tecnologia per modificar les nostres pròpies capacitats i també l’entorn.


Els progressos provoquen fascinació però també un cert vertigen. La consciència, la capacitat de perfeccionar-nos com a espècie i el deteriorament corporal de l’espècie humana.


Si l’humà s’ajuda de la biotecnologia continua sent humà?

L’envelliment seria una malaltia que podríem arribar a curar? Però com aturar la vellesa de l’ànima?


Al final serem més o menys humans?


Una sessió plena de preguntes essencials que remouen consciències i ajuden  a pensar.


Gràcies nois per la vostra participació i aportacions!

  


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada