Descripció de la Pàgina principal

dijous, 6 de juliol del 2023

Club de lectura de Batxillerat: "La fundación" de Buero Vallejo

Un drama sobre l'autoengany com a mecanisme de defensa en front de la opressió i la violència.

La trobada amb els alumnes de Batxillerat  i amb “La Fundación” que té moltes possibilitats d’entar a les PAU.

Els hem rebut amb la melodia de Rossini i una instal·lació amb objectes que ens conduïen a parlar dels grans temes d’aquesta obra de teatre: la raó, l'instint, l'art, la presó de la ment davant la mort etc. Deixem a l’espai un rellotge, un ratolí blanc, una  jaqueta gris, un candau, 4 gots, diferents llibres de pintura, una manta, un sac esparracat,  un llibres d’història d’Espanya

Cada alumne en tria un i el relaciona amb l’alienació de l’esser humà, l’estructura circular de l’obra, amb l’espai, el temps i l’acció. Altres vinculen l’objecte amb la necessitat del protagonista de cercar la veritat del món, el sentit de la vida i ser feliç.  Troben la metàfora d’estar empresonat aplicada a una cultura sencera. La manca de llibertat i el diàleg entre realitat i ficció. El món com a paisatge i la lluita contra un mateix.

Lliguem la lectura amb El Quijote i amb el show de Truman. Parlem del dret de somiar amb els ulls oberts.

Turio: Despierta de tus sueños. Es un error soñar.

Lino: No finge. Solo no quiere despertar.

El mundo de Tomas es mucho mas grato que el nuestro.

Esmentem la dialèctica de Hegel de l’amo i l’esclau.

Efecte d’immersió: l’espectador descobreix la realitat a la vegada que en Tomàs.

Es contextualitza l’obra i l’autor, com la vida de Buero Vallejo està en part transportada al teatre. Tot i que l’obra transcorre en un moment indeterminat i no passa en cap lloc concret, forma part del teatre compromès i de denuncia de la misèria moral de la lluita i de les conseqüències de la guerra.

Obra mestra del Teatre espanyol contemporani que ens convida a qüestionar-nos sobre el món en què vivim i la visió que en tenim.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada