Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 13 de juliol del 2022

Llegim... El embalse 13 de Jon McGregor


 Un petit poble de l'Anglaterra rural. Un fet insòlit altera la vida de la gent del poble. Durant les vacances desapareix una nena. Tothom s'hi volca: la policia, la gent, els diaris fan d'altaveu del succés. La notícia cobreix la vida de la gent durant un temps...però poc a poc tot torna a la normalitat i el dia a dia de nou cobreix amb cendra la vida dels seus habitants.

Jon McGregor fa una cosa extraordinària, que un llibre simple, amb un tema quotidià, la vida de persones normals i corrents com tots nosaltres, acabi sent intrigant. Això ho aconsegueix a partir del fil conductor: una nena desapareguda, que ens porta de corcoll tot el llibre, a la vegada que juga amb una estructura molt especial, amb estil indirecte, i sempre a través de descripcions que ens indiquem el pas del temps durant 13 anys. Ens descriu com la gent d'un poble de Anglaterra passa la seva vida al voltant de la desaparició d'una noia.

I aquest és el punt, diferent i innovador, que o t'enganxa o no t'agrada gens. Hi ha lectores que s'han trobat decebudes, esperaven una resolució, que passa amb la nena, només ens parla del poble, del passar del temps, de com la gent oblida i retorna al seu dia a dia. Altres lectores, en canvi precisament els ha encantat per aquest motiu, un fet luctuós, terrible, i en canvi de forma simple i fàcil, veiem com tothom ha de tornar a la normalitat, i com uns fets terribles, cada cop deixen menys petja a la gent, perquè el nostra dia a dia és fa més gran en la nostra ment. Els problemes quotidians, la família, els amics, els diners, les relacions.

La narrativa indirecte, diferent, i especial d'aquest autor ens ha fet entrar en una forma de fer novel·la innovadora però a l'hora atractiva, on hi té un pes important la psicologia dels personatges. Es tracta d'una novel·la molt coral, on de fet no es descriu de ple a ningú en concret, si no que és fa un collage, un mosaic, que ens mostra la vida, la sociologia, i el tarannà d'un poble qualsevol.

El llibre comença plantejant una desaparició, i una recerca policial, i si esperes que la novel·la tingui una trama policíaca, et decebrà, perquè no es això el que cerca l'autor. I així ha passat! lectores, que no han entrat en la lectura, que no els ha dit res, perquè només els parlava de quotidianitat, i altres que han entrat en el joc, en la frisança que ens proposava l'estructura, la manera de narrar, sense un sol diàleg, però que a l'hora pel fil conductor de la desaparició et porta fins al final, i els ha encantat, una de les millors lectures de l'any.  


La Guia































Vídeo


Més Informació

BABELIA




Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada