Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 30 de juny del 2021

Llegim... "Florescència" de Kopano Matlwa



 Kopano Matlwa permet apropar-nos a la realitat de Sud-àfrica; doncs aquesta autora post apartheid ens parla de la realitat del seu país.


El llibre ha incidit molt en totes les usuàries, totes l'han puntuat gairebé amb la màxima nota. Els ha colpit molt perquè l'han trobat proper, real, i molt intens, i els ha semblat que tot i parlar d'una realitat llunyana, parlava d'elles, de totes les dones, mares, filles, amigues, d'aquí, i de tot arreu, l'han trobat inspirador, i empoderador, i l'han recomanat moltíssim, malgrat que és molt dur.


Les dones negres que reben triplement per part de les societats heteropatriarcals, capitalistes i lliberals, com a dones, com a pobres, com a negres.


Les usuàries entenen i es senten molt empàtiques amb la realitat que ens explica l'autora de les dones sud-africanes, i especialment la situació de la protagonista i la seva amiga, però també pensen que les dones europees estan en la mateixa situació i que aquí també es dónen les violacions en grup, que les justificacions socials de l'actuació dels homes contra les dones, del poder que tenen a la feina, i el sostre de vidre ect, i que també posseeixen el pes social, religiós i econòmic, per la qual cosa s'han sentit molt i molt identificades amb el llibre, i hem estat parlant tota la sessió sobre com aquest llibre tan curt pot aportar tanta reflexió i pot ser tan impactant.

Una de les usuàries comenta " he interpretat el llibre com una metàfora del país, tot recau en el més feble, qui hauria d'ajudar a la protagonista, la mare, l'amiga, no estan a l'alçada, però malgrat les situacions terribles que viu, la criatura és com una espurna d'esperança en el futur".

A altres usuàries els ha encantat la prosa, i la forma de transcriure el dolor, "amb la franquesa i la serenitat amb què ho diu. I la naturalitat."


Una altra ens comenta: "El llibre m'ha encantat!!!! A través de les experiències i vivències de la protagonista veiem l'evolució de la societat de Sud-àfrica després de l'apartheid. Xenofòbia, masclisme, diferència de classes, supersticions..., maltractament, violacions... I encara i així hi ha esperança…: Moltes de les situacions que relata estan passant a molts països, al nostre també. Hi ha molt per reflexionar."

Violació, xenofòbia, pobresa, empoderament de la dona, família, malalties mentals, religió, sistema mèdic que deixa de costat els malalts per la mala qualitat i manca de recursos. La novel·la toca tots aquests temes lligats a la trama principal, com un tot, i molt ben lligats; i les usuàries creuen que tot plegat és una resposta del mateix què de la societat desigual contra la pobresa, i contra la dona en especial, i que encara s'ha caminat molt poc, i que cal avançar des de l'escola, i des de casa, en l'educació contra el patriarcat i el capitalisme més lliberal.


S'ha parlat de la resta d'obres de l'autora com properes lectures i d'altres autores africanes com Maria Mba, o Chimamanda Ngozi Adichie, entre altres.


Recomanació: entrevista a l'autora de CCCB DEBATSKopano Matlwa. Sud-àfrica, després de l'apartheid (català) L'escriptora i metgessa Kopano Matlwa, una de les veus literàries joves més importants de Sud-àfrica, parlarà amb el periodista Xavier Aldekoa, corresponsal a l'Àfrica, de com les noves generacions s'enfronten al llegat de l'apartheid. (CCCB).


La Guia


















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada