Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 3 d’abril del 2024

Llegim... "Color de llet" de Nell Leyshon

Aquesta lectura ha estat molt interessant i ha agradat pràcticament a totes les usuàries del Club de lectura.


El personatge de la Mary les ha captivat. I la forma narrativa de l'autora ha fet que la lectura fos ràpida i entretinguda i a l'hora crítica i empoderada, i amb un final d'aquells que et deixa l'ai al cor.


S'ha destacat la lectura en format de diaris, en aquesta estructura que és una línia fina entre la trama personal i la biografia intimista. L'ordre cronològic fa que la narració sigui molt immediata i que ens apropi molt les sensacions de la protagonista i que visquem de molt de prop els que viuen al seu voltant, la família, germanes, avi, mare, amb qui ella es relaciona, i els que la maltracten, tant de forma agressiva i violenta com de forma més sibil·lina.


És un quadern íntim i introspectiu en el qual la Mary ens parla voluntàriament del que ha viscut en el seu darrer any, en el qual ha sentit moltes emocions noves com la solitud, la violència, l'abandonament, però també bellesa, aprenentatge i empoderament.


És una lectura ràpida, però amarga i dura, que ens mostra com era el món rural per a les dones en tota la seva lletjor. Veiem aquest món a través dels ulls de la Mary que és obligada a anar a servir a casa del Vicari pel seu pare. I veiem el dia a dia d'aquesta noia i l'argument ens desperta simpatia i complicitat.


A les assistents els hi ha agradat molt aquesta obra tan curta i a l'hora que aporta tant, d'un personatge simple, però carismàtic, que ens parla de la vida rural, i de com assumir els rols de dona, i de creixement i empoderament, sobretot a través de la lectura, però com s'ha de lluitar contra el patriarcat, representat per tots els homes que l'envolten i que finalment causen el daltabaix de la seva vida, però que ella afronta sempre amb valentia i dignitat.


Les usuàries han quedat corpreses pel caràcter de la Mary, la història, la noia de camp que s'ha d'enfrontar a mascles que la maltracten i s'aprofiten d'ella, sotmesa a un ambient patriarcal i de manca d'educació i mitjans per sortir-se'n. Aquest tema no és nou. Trobem situacions similars en obres com per exemple: "La infanticida". Però d'aquesta els hi ha agradat la forma de modelar psicològicament el personatge i d'establir les relacions amb l'entorn i amb la família. I com desenvolupa i confirma el seu propi caràcter i no es deixa portar pels altres.


La Mary no es pot enfrontar als homes del seu voltant, l'amo i el pare de manera civilitzada; i no pot fer-ho perquè no té sortida en l'entorn social que la condiciona. Això fa que finalment decideixi enfrontar-s'hi de l'única manera que sap que pot vèncer, per mitjà de la violència directa. Després de ser maltractada per tots, física i sexualment, decideix prendre el control sobre el seu cos negant-se a permetre que ningú n'abusi més, i guardar la dignitat, prioritzant-la, per sobre del benestar.

La Guia


Saber-ne més
Entrevista a l'autora

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada