Descripció de la Pàgina principal

dimarts, 14 de febrer del 2012

Els fruits saborosos de Josep Carner


JOSEP CARNER
1884-1906


Una breu introducció  del prìncep dels poetes, en Josep Carner i el noucentisme,  va obrir la tertulia literària del primer dimecres  de febrer.


Parlem de lobra més representativa del noucentisme :Els Fruits saborososque porta a Carner  a la fama i  a la consolidació del moviment . Ens monstren un autor juganer, irònic icapaç de convertir qualsevol element en realitat. Hàbil i irònic, amb poemes ambientats en el món clàsic dinspiració burgesa i escenifiquen les diferents edats de la vida : Infantesainnocència // Maduresa-serenor // Vellesa- resignació.    


La proposta  inicial de treball  fou FER DE POETA, aprofitant la caracterìstica principal del moviment noucentista, (lobsessió  per la forma i  la soronitat, versos  sense cap   altra finalitat que la mateixa perfecció,  lespectacle de la vida quotidiana perd interès davant de lestil) completar el darrer poema dEls Fruits   Saborosos,Els Raims  immortals.  Cada noi/a tenia un full amb  el poema amb espais en blanc,  lexercici consistia en insertar una paraula, calia tenir en compte la mètrica i la rima ABBA, aixì com posar-hi   un títol.


ELS RAIMS __________
El  poeta en el cim se sent _________
I la vinya daurada que el sol banya
a farbalans __________ la muntanya
I en fi pendis   cap a les   ones va.
La mar és adormida, el ________     es clar
________ descumes    i boirines
damuntla pau de les blavors ________
_____ lentes a no   cap demà.

Lexercici tot i entendrel, els va fer patir i avorrir, la situació requeria fer un canvi  Uuuuuuuuuuuuurgent  de dinàmica de treball. La nova proposta ( sense perdre lobjectiu de treballar el difícil art del poeta noucentista, fer poesia amb guants) consisita en agafar diferents llibres den Carner : Auques i ventalls,  Antologia Poètica, Llibre de sonets,  La paraula en el vent,  Supervivent d'un ant remot, La primavera al poblet, L'oreig entre les canyes, Llegendari, La inutil ofrena, entre daltres  i construir un poema amb un vers de cada obra.

Es van repartir  5 fulls en blanc per diferents taules  de la sala i cada noi/a havia descriure un vers a cada full, podia ser o no diferent, la única indicació fou que  fes         somriure   les seves orelles. Una vegada acabada aquesta primera fase, en parelles treballaven una peça, introduïnt  una frase dun dun llibre triat a latzar de la sala de la biblioteca, finalment  era llegit en veu alta. Només ens dobsessionar    la forma i la sonoritat.


Lexperiment  va tenir resultats brillants, els nois i noies es van relaxar i mitjançant el joc i lescolta  van ser per una estona poetes    noucentistes.

UN GRAFITTI   DE CARNER A SÀU PAULO
Jo  pujarè, sense replans despera
Lart  urbà  dels cinc continents
I allà,   a la  prada eterna   hi ha  les mirades blanes.
Sau    Paulo i Riu de Janeiro son el centre del moviment.
Passen tres   noies, totes de blanc
En nom de Dèu, Pare,fill i Esperit
A Amèrica del sud
A Amèrica del sud.           


Ei, tertulians! ja ens han arribat les fotos de la sessió. Us penjo aquí l'enllaç:
Els fruits saborosos de Josep Carner

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada