Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 20 de desembre del 2023

Llegim... "Dolça introducció al caos" de Marta Orriols

 

Aquesta lectura va portar a moltes idees preconcebudes sobre les relacions de parella, la maternitat, la idea de ser mare, o de no voler ser mare, i de què és el què es vol prioritzar a la  vida. Les preguntes anaven apareixent davant dels nostres ulls a mesura que els dos protagonistes se les anaven plantejant:

Maternitat idealitzada: poca literatura sobre la maternitat explicada per les mateixes mares i les autores que en el passat van ser prou audaces per qüestionar algunes coses i sovint van topar amb la incomprensió. El daltabaix que suposa tenir un fill: la vida quotidiana es posa de cap per avall i també la relació amb la parella o la feina.

Pèrdua d'identitat: por a deixar de ser tu mateixa: una maternitat molt més real, no per denigrar-la sinó per parlar de les contradiccions i l'ambivalència de sentiments que suposa", diu Orriols. L'escriptora creu que la literatura ha tendit a idealitzar la maternitat i ha repetit per activa i per passiva el model d'una mare que ho sacrifica tot per als infants.

Objectius professionals: aquesta maternitat idealitzada vol dir deixar de banda sovint els objectius professionals que no podràs dur a terme igualment, i és lícit no voler ser mare i voler posar per davant la teva carrera professional que si ets mare segur que deixaràs moltes coses pel camí: ser mare implica ser mare, treballar, ser parella, ser companya, ser tot.

El desig de no tenir fills que s'expressa a Dolça introducció al caos, encara és mirat des de la nostra societat com una actitud egoista i cal justificar-la: "En anglès hi ha el concepte child free" explica l'autora que és escollir la no maternitat.

El paper de l'home en la decisió? Una part important de la novel·la es la reacció del Dani, tot i que la decisió hauria de ser únicament d'ella, ell vol decidir sobre aquest fill per raons biològiques, vol perseguir un succedani de continuïtat del seu pare, que va perdre de molt jove. L'autora remarcava que el fet que tot recaigués en el Dani era una forma de fer entenedora la manera com les dones percebem el comportament dels altres, en les decisions que ens pertanyen i que haurien de ser únicament nostres. La decisió de ser mare hauria de ser d'ella, només d'ella, però acaba opinant tothom a partir de la intrusió del Dani en la decisió.
Renúncies "En el moment que esculls una cosa estàs renunciant a una altra", li agrada subratllar a Marta Orriols.

La precarietat laboral, els preus dels lloguers, el món socioeconòmic porta als joves a aquests plantejaments a l'hora de fer vida en parella? Parlem d'una Barcelona gens maca, poc acollidora, laboral, d habitatge en precari etc. Fas el retrat d'una generació que viu en una ciutat dura; gens fàcil. La Marta parla de com tots els amics i familiars marxen a viure cap a altres llocs més habitables.
Un llibre del qual s'han extret molts punts rellevants i del que segur que ens n' hem deixat molts més! Per parlarne llargament.

La Guia



















MÉS INFORMACIÓ

L'illa dels Llibres

El País

Entrevista a Vilaweb

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada