Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 17 de novembre del 2021

Llegim... "La Trena" de Laetitia Colombani

 

La trena és un llibre entrenat en molts sentits, en l'argument i l'estructura, les dones protagonistes i la seva vida. El títol ho diu tot en molts sentits, i les usuàries s'han sentit molt reflectides pel títol. Al principi no sabien com es podia relacionar la vida d'una Intocable a l'Índia amb una advocada de Canada, però al final l'autora ens entrellaça l'estructura i les vides de forma molt hàbil. Per algunes lectores la trama de Sicília peca de senzillesa i només és una excusa per l'estructura. Per altres usuàries és precisament aquesta estructura senzilla, però diferent i especial el que fa aquest llibre interessant.

"A mi no m'ha decebut pas la part de la protagonista italiana, la senzillesa en aquest cas es una virtut, la Giulia és una protagonista equilibrada que dona el pes necessari a la trama i crea la unitat entre les tres dones" expressa una de les tertulianes.

L'estructura del llibre és clara i molt atractiva, i el llibre està en molts aspectes concebuts en l'àmbit d'aquesta estructura que és el que el fa especial. Algunes coses, sobretot en la trama de l'Índia poden ser una mica inconcebibles, però es tenen en compte a partir de l'estructura i valen la pena.

És una novel·la que ens parla de dones, del seu sostre de vidre, que és diferent si ets de l'Índia, on aprendre a escriure i llegir, i superar la feina dels teus pares ja és superar el sostre de vidre, o a el Canadà que no et deixin de banda per estar malalta a la feina, o tenir fills és el sostre de vidre a superar. Cada dona lluita pel seu sostre de vidre, contra el patriarcat inherent a la seva societat i en el seu sistema cultural, però totes tenen un nexe en comú, són dones i per aquest motiu, totes parteixen d'una posició minoritzada en la seva societat.

Al final algunes han de convertir-se en homes, i acabar fent les mateixes estratègies masclistes en sortir-se, però això no és acompanyar al teu gènere, sinó al contrari, acabes matxucant les companyes.

 

Un llibre crític i interessant, amb la societat heteropatriarcal en què vivim, que ens dona molta informació sobre la situació de la dona a l'Índia, i tot i que algunes usuàries han trobat aquest arc una mica inversemblant i en alguns casos infantilitzat, també han trobat molt interessant conèixer millor la forma de veure de les societats que desconeixem i com veure el gènere des del seu punt de vista.


La Guia





Vídeos

Entrevista a l'autora


Ressenya de les biblioteques



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada