Descripció de la Pàgina principal

dimarts, 13 de desembre del 2022

Llegim... "Els grans optimistes" de Rebecca Makkai

Aquest llibre és llarg i tracta un tema molt difícil de pair: com la SIDA entre els anys 80 i 90, a Chicago, va fer estralls entre els joves de la comunitat LGTBQI+, però també aquí a casa nostra. Durant la tertúlia, una de les idees que sorgí de seguida, és com els havíem invisibilitzat, com no els volíem veure, i algunes usuàries expressaven que aquest sentiment aflora en el llibre. El sentit de culpabilitat per haver pensat que tot allò era allunyat de la seva realitat i no anava amb elles, tot i que després amb el temps varen comprendre que estaven equivocades.


Les tres trames argumentals, en tres períodes de la història abans de la Primera Guerra Mundial, a París, els anys vuitanta a Chicago i a París de nou el 2015, ens mostren comunitats fora de norma, però amb gran creativitat i intel·ligència, que han d'aprendre a moure's en un món que no els accepta, aquests grans optimistes que defineix Scott Fitzgerald. Yale, el protagonista gai, que pateix la malaltia i que li té por, alhora que la vol afrontar amb decisió i vol ajudar al seu cercle d'amics a que també ho facin. Aquest és el protagonista entorn del qual giraran les tres línies temporals i serà l'encarregat que estiguem plenament integrats en la lectura, a través de la seva mirada, de totes les formes que varen tenir aquells joves de conviure amb la pandèmia, el refús, i el desgovern.


Un dels eixos de la novel·la és l'amistat, sovint per sobre dels interessos romàntics que de vegades poden ser passatgers, i, en canvi, les amistats poden acabar sent el repositori de la memòria dels amics morts i de la culpa per continuar vius. Les obres d'artistes i fotògrafs d'aquella època sovint són els darrers elements que ens queden del que foren aquells joves. I l'autora a través de l'amistat es fa una pregunta, que devem a la gent que estimem? Què ens deuen a nosaltres? La seva obra és un intent d'intentat explicar això, tot i que no ens dona cap resposta.

A moltes usuàries els ha sorprès la sensació de vulnerabilitat que tenien aquests homes i dones, no només física per la malaltia, la falta de recursos, assegurança mèdica, diners, sinó emocionals i de suport familiar, perquè eren repudiats, vilipendiats i culpats, com si fossin la causa de la malaltia. Estaven estigmatitzats.


La percepció que vivien alegrement la malaltia, en alguns casos, sense cap percepció del perill -fins llavors no s'havia generalitzat l'ús del preservatiu- sembla a les usuàries que potser és una imatge sesgada, però també que pot ser un... si he de morir igual, perquè tot provoca la mort, com a mínim gaudir dels darrers moments!


A cadascú ha arribat d'una forma o una altra aquesta obra a tocar un fil o un altre, en un temps cronològic o un altre, però totes les usuàries han coincidit en el fet que era una narrativa fluida que les portava a llegir i voler saber més de la part més intima dels pensaments del Yale, el seu protagonista i que el va portar a viure com va viure.

Vàrem tenir també un record pel nostre company, Jordi Bertrand, que ens va deixar la setmana passada, i que recordàrem amb molta estima. Un gran llegidor, sempre hàbil amb la lectura i l'anàlisi. Jordi sempre tindràs un espai en el nostre record a Viu la lectura.


La Guia

 









Informació

Entrevista al Més 324

Catalunya ràdio: La tendresa de Rebecca Makkai

Llibres i punt



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada