Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 11 de desembre del 2024

Llegim... "Petits mons" de Caleb Azumah Nelson

 L’experiència migrant, el fet d’estar en terra de ningú, els secrets que es guarden i es descobreixen massa tard i la música, la música i la música.

Comencem la tertúlia amb música de fons i no és per menys! És una novel·la plena, pleníssima de referències musicals. Toquen música, escolten música, parlen de música, son músicaA Spotify hem trobat una llista amb totes les cançons que apareixen al llibre i la deixem sonar. 

La teniu aquí: https://open.spotify.com/playlist/ 51lpouJdum9IAl2kSrpfIZ! Grans temes clàssics i noves autories! Una delícia.

La música, hi estem tots d’acord, és una part fonamental de la trama del llibre. La música com a fet cultural, com a fet identitari. Com l’idioma, com el menjar, com les festes i les tradicions. Això és el que ens defineix com a tribu, com a col·lectiu, com a persones al cap I a la fi I al llibre la cultura ghanesa hi és present i és un personatge més, reivindicat i estimat.

L’Stephen, un adolescent britànic de segona generació de pares ghanesos, ha acabat el batxillerat i se sent pressionat per seguir un camí ja pautat: obtenir un títol universitari, treballar i independitzar-se. Però quan decideix prioritzar la seva passió, la música, el seu món i la seva família es fracturen de manera imprevisible. L’Stephen haurà de trobar el seu propi camí, un espai on pugui sentir-se realitzat i lliure. Alhora, escoltant els discos del seu pare, descobrirà aspectes dun home que mai ha conegut realment, i s’aproparà als sacrificis i a la vergonya que va patir com a migrant a Londres en la seva joventut. Una reflexió sobre els llaços familiars i els traumes intergeneracionals, sobre l’experiència de ser migrant, i sobre com el llenguatge de vegades pot defallir, però la música i la capacitat de ballar sempre són alliberadores.

Es va parlar molt de les diferents relacions del llibre: entre l’Stephen i la seva parella intermitent, el seu germà, la seva mare, al comunitat i especialment el seu pare que durant tota la novel·la es planteja d’una manera i al final descobrim perquè. La visió de l’experiència migrant ens sembla molt ben relatada i malgrat no haver-la viscut ens hi sentim propers. El llenguatge, directe i franc hi ajuda, fent-nos partíceps de les experiències, en primera persona de l’Stephen.

La violència, el racisme, la incomprensió, la soledat i el no sentir-se d’enlloc son temes que es comenten i que apareixen amb força al llibre.

Una lectura bonica, molt personal i molt ben escrita! 


La Guia









































Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada