Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 7 de febrer del 2024

Llegim... "La revolució vertical" de Ngûgî Wa Thiong'o

(…) Ngũgĩ ha sigut, durant molts anys, el defensor més eloqüent de la publicació en llengües africanes. (…) El conte “ens recorda que tots som un, i que en la nostra unitat tenim el poder de transformar el futur que esperem per a nosaltres mateixos”. 

Moses Kilolo, editor de Jalada Africa, The Guardian

És una obra inclassificable, i diferent, apta per a nens, joves, i adults, per fer una lectura compartida o per llegir en veu alta. Per conèixer les cultures africanes i per conèixer una llengua africana com la kikuiu. Ens apropa a la identitat del poble kikuiu, a la seva cultura i la seva forma de pensar socialment. Però també ens aporta una forma diferent de veure el món, més social, més comunitari, on es proposen xarxes d'igualtat, comunitat i convivència on la diferència no és important, però sí la defensa de la Llengua africana.


Ens permet apropar-nos a les cultures africanes a través de les rondalles i llegendes i a la identitat kikuiu, a través de la recreació que fa l'autor 
Ngugi Thiong'o de la revolta vertical dels éssers humans.

Es tracta d’una faula que ens convida de forma molt iconogràfica, acompanyada de cançons i il·lustrada amb una narrativa magnífica, a entendre com el cos humà treballa conjuntament i cap part del cos està per sobre de l'altre, perquè si no treballen en comú, no poden avançar.


Aquest tipus de narrativa rondallística, ha interessat molt a algunes usuàries en qui ha despertat moltes lectures, des de la sociològica, i antropològica, a la purament lúdica de compartir una història onírica i empàtica, de manera que han col·laborat en promoure la tradició oral que reflexa en l’estructura del conte i que els ha portat a voler tenir aquest llibre a les seves prestatgeries i compartir-lo amb familiars i amics.


En canvi, la mateixa estructura narrativa en format de rondalla ha fet que altres usuàries no trobin especial interès en aquesta mena de narrativa, i tot
i destacar-ne  el seu valor, no s’hi han sentit atretes.

L'autor treballa en aquest i altres llibres similars en kikuiu, l
aprofundeix en les seves arrels culturals i socials i vol reivindicar la seva identitat i la seva llengua, que ha estat erradicada de la memòria i fins i tot de les arrels del seu poble, pel colonialisme. Arrabassada de les seves històries, i la seva identitat humiliada, per imposar una llengua colonial amb unes històries foranies. Les usuàries s'han mostrat molt interessades per l'autor i el seu recorregut com assagista, i les seves reivindicacions socials i culturals i de suport a la llengua kikuiu.

Proposta de lectura: Descolonitzantla ment

Cançó de "La revolució vertical"


La Guia



 














MÉS INFORMACIÓ

Entrevista al CCCB

Lesplet Infantil-Juvenil. Ressenya Clara Berenguer

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada