Descripció de la Pàgina principal

dimecres, 15 de març del 2023

Calendari de properes trobades i lectures


 

Dilluns 26 de setembre: Jessie Burton. "La casa de les miniatures".

Amor, obsessió, traïció i venjança; veritats amagades i sospites latents. 

L’any 1686, un dia de tardor, Nella Oortman truca a la porta d’una casa imponent del barri més ric d’Amsterdam, la fastuosa capital cultural i econòmica de l’època. La jove, de només divuit anys, comença una nova vida: s’ha casat amb l’il·lustre comerciant Johannes Brandt, un home distant, molt més gran que ella, que la sorprendrà amb un regal de noces inesperat: una casa de nines esplèndida, rèplica de la seva nova llar. Amb el temps, la Nella, decebuda per la buidor de la vida conjugal i la freda rebuda familiar, dedicarà els dies a omplir la casa de nines amb unes miniatures de realisme prodigiós enviades per algú que amaga la seva identitat i que coneix tots els secrets del seu art… i també els de la família Brandt (Amsterdam) .

Dilluns 24 d'octubre: Xavier Barrosso. "L'Avinguda de les il·lusions".

La vida d'una dona que va saber tirar endavant i de miñona es va convertir en actriu i empresària del Paral·lel. 

Barcelona 1909. Dues germanes arriben de pagès, a la ciutat de Barcelona, per servir en una casa de la burgesia benestant. Arriben en plena Setmana Tràgica. La ciutat està revoltada i els treballadors lluiten pels seus drets, mentre la classe benestant s'aferra als seus privil·legis. La Francisca és de naturalesa rebel i aviat coneixerà en Joan, un xicot anarquista, que la durà a conèixer de fons tot el què es mou pel Paral·lel. En un moment donat, degut a uns fets fatídics, la Francisca decidirà llançar-se a conquerir el Paral·lel. A partir de llavors coneixerà la part més obscura i la més brillant del món dels cafès, teatres i espectacles que l'envolten. Bregarà pels seus somnis i tindrà una vida convulsa com la de la mateixa ciutat. 

Dimarts 29 de novembre: Rebecca Makkai. "Els grans optimistes".

La història ens situa, d'una banda, a la ciutat de Chicago l'any 1985. Mentre en Yale Tishman prospera en la seva professió com a promotor d'art, els seus companys homosexuals emmalalteixen degut a la pandèmia de la Sida. Molts moren i la vida canvia. De l'altra banda, estem a l'any 2015, la Fiona, antiga amiga d'en Yale, viatja a Paris per trobar la seva filla Claire, perduda i membre d'una secta, amb qui vol restablir la relació. Mentre ho intenta es retrobarà amb tot el dolor del passat. 

Han passat 30 anys, tot ha canviat molt, però els vincles emocionals, les vivències i les circumstàncies no són tan diferents. Al llarg del relat anirem veient com hi ha esdeveniments històrics i fets socials, que no estan massa lluny els uns dels altres. 

Una història molt ben trabada, complexa, amb pols literari, i amb uns personatges innoblidables que no et deixarà indiferent.

Dilluns 19 de desembre: Carla Gracia. "Set dies de Gràcia".

Novel·la històrica situada a la Revolta de les Quintes de 1870. A Catalunya, va ser una revolta popular, aferrissada i sagnant que va tenir lloc en diferents poblacions.  A la Vila de Gràcia, una dona, en els moments més àlgids del conflicte, es va convertir en la veu del poble.

Qui era aquesta dona? De quina família provenia? en el 150 aniversari d'aquesta lluita revivim al costat de la Marianna la guerra i els secrets d'una família, que va prendre part en el conflicte.

Dilluns 23 de gener: Víctor del Árbol. "El hijo del padre".

Qui és, el protagonista d'aquesta història? Diego Martín és el fill del pare. A través d'ell recuperem tota la història d'una família de migrants a Barcelona. La vida i caràcter del pare i l'evolució de la nissaga fins arribar a ell: un home d'èxit, professor universitari, culte i refinat però amb moltes parts fosques. Un home que segresta l'infermer de la seva germana, amb qui sembla que comparteix moltes coses, i el tortura i mata. 

Què l'ha portat a cometre aquest homicidi?

Dilluns 27 de febrer: Elizabeth Strout. "Tot és possible"

Llegim un conjunt de contes que formen part, de ple, de l'univers de l'autora. En aquest recull tots els personatges formen part i estan integrats en una petita comunitat. Hi viuen bé...però passa el què tots sabem... que moltes vegades viure en un entorn reduït, on ets conegut per tothom, fa que vulguis apretar córrer i fugir. Strout explica molt bé aquest sentiment doble. Alguns dels personatges ja han aparegut en obres anteriors i aquí ens en dóna més detalls i ens en descobreix la vida, fent que prenguem interès pel què els hi passa i pensen. Personatges i vides mai acabades que passaran a formar part de l'univers Strout.

Un conjunt de relats sobre la vida quotidiana, amb personatges molt propers que conviuen en una comunitat ben petita.

Dilluns 27 de març: Maggie O'Farrell. "Hamnet".

Hamlet: un homenatge del reconegudíssim autor anglès Shakespeare al seu fill mort a l'edat d'11 anys, en circumstàncies que avui desconeixem. Hamnet: Una recreació ficcionada, molt ben documentada, d'aquesta història; de la relació entre el pare i el fill i sobretot del vincle amb la mare, Anne Hathaway, protagonista de la història,  amb qui l'autor isabelí va tenir tres fills i de la que es saben ben poques coses. 

Dilluns 24 d'abril: Nickolas Butler. "Bona sort".

Com una pastanaga: els diners, molts diners, a tocar de mans. La sol·lució de tots els problemes a l'avast. Amb aquest llibre Butler fa una crítica al sistema capitalista i palesa l'engany que suposa voler viure com els rics, pel seu cost. 

Ens situem a Jackson, un poblet en un paratge idílic a l'estat de Wyoming. La Gretchen és una advocada i inversora amb molts diners i una obsessió: contruir cases. En vol una al paradís on va viure part de la seva infantesa i on resulta que sobreviuen tres amics, que tenen una constructora deficitària. La Gretchen els hi proposa de construir una mansió a canvi d'una quantitat de diners ingent. Tot sembla perfecte, menys el termini en què tot s'ha de fer. Una cursa impossible d'assolir. Uns límits inabastables en un paisatge que no els hi posa gens fàcil; però enlluernats per la suma de diners que això representa, assumiran el repte i amb ell la bogeria d'aquest projecte, posant en joc la família i l'amistat. Quin motiu amaga la Gretchen darrere les presses? Perquè els hi marca uns terminis improrrogables? 

Un llibre amb intriga que no podràs deixar i que posa al descobert l'ànima i la manera d'uns personatges que es veuen atrapats en el somni americà.

Dilluns 22 de maig: Dory Sontheimer. "Les set caixes"

7 caixes molt temps ocultes; un petit fons documental que canviarà la vida de l'autora. Un relat històric situat en ple nazisme, d'una autora catalana d'arrels alemanyes. L'any 1933 puja al poder Hitler amb l'ajuda de coalisions. Dos anys més tard simposa la "Llei de la ciutadania del Reich", al mateix temps que es promulga la "Llei per a la protecció de la sang i l’honor alemanys". Amb aquestes lleis els jueus deixen de ser ciutadans alemanys. 

Aquesta és la història real d'una família jueva. Un relat escrit en primera persona sobre la vida dels jueus refugiats a Catalunya. Una història colpidora i intensa situada en un dels moments més truculents de la història d'Europa.

Canvi de data: Dimarts 27 de juny: Lluís Olivan. "Vladivostok".

En Tomàs està jubilat i viu en una  urbanització a la corona metropolitana. Se li ha mort fa dos anys la Magda, amb qui va compartir la vida, encara que per ell fos una completa desconeguda; i ara, aïllat en la seva parcel·la, es fa amb uns quants personatges, mentre intenta redescobrir, a través de la literatura, qui era la seva dona. Vladivostok és una ciutat amb nom, encara que idealitzada. Un viatge planejat amb la Magda que va quedar truncat. És una història de redescobriments i segones oportunitats. Una possibilitat de redempció.


Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada